Charlot Lugtigheid

Charlot Lugtigheid is onderzoeker bij het lectoraat Jeugd, Gezin & Samenleving en PhD-kandidaat bij de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast is zij docent aan Avans Hogeschool bij de Academie voor Sociale Studies in ’s-Hertogenbosch.

Loopbaan

Sinds enkele jaren is Charlot Lugtigheid docent Social Work bij Avans in ’s-Hertogenbosch. Zij coacht en begeleidt studenten in jaar 2, jaar 3 en jaar 4, onder andere bij hun stage en het afstuderen. Voor ze bij Social Work aan de slag ging, werkte ze in binnen jeugdhulpverlening en met mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Een aantal jaar later verzorgde ze educatieprojecten in Nicaragua. Ze gaf daar trainingen aan beleidsmakers en basisschooldocenten.

Expertise en interesse

Na haar studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan de Hogeschool Utrecht combineerde Charlot haar werk met een studie culturele antropologie aan de Universiteit Utrecht. Zij volgde aansluitend de postmaster Latijns Amerika Studies aan het CEDLA in Amsterdam. Tijdens de onderzoeken voor de masters hield zij zich in verschillende contexten bezig met het vraag in hoeverre mensen zich laten beïnvloeden door structuren om zich heen.

Onderzoek

Charlot is verbonden aan het cluster Culturele Diversiteit van het lectoraat en voert een promotieonderzoek uit aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In dit onderzoek staat de relatie tussen de sociaalpolitieke context en de manier waarop jongeren zich ontwikkelen centraal. Discussies over gevoelige onderwerpen monden vaak uit in confrontaties over wie we zijn en tot welke groep we behoren. Charlot vraagt zich af hoe deze discussies de identiteitsontwikkeling van jongeren beïnvloeden en welke rol het jongerenwerk of het sociaal werk hierin kan spelen.

Charlot wil door middel van het promotieonderzoek een bijdrage leveren aan de huidige Social-Work-opleiding. Daarnaast is de promotie een uitgelezen kans om onderzoek en de praktijk van het jongerenwerk of het sociaal werk met elkaar te verbinden.

Functie
Docent-Onderzoeker
LinkedIn
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.