Drie columns van leesclubdeelnemers

Drie deelnemers aan de leesbclub van Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid schreven een column naar aanleiding van het boek Nieuwe Lichamelijkheid van Jenny Slatman.  

Afgelopen februari leidde Henriëtta Joosten, filosoof en bedrijfskundige, een online leesclub bij Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid. Het onderwerp? Het boek Nieuwe Lichamelijkheid van Jenny Slatman.

De leesclub las samen met aandacht dit uitdagende boek door middel van de close reading-methode. Zo ontstaan er veel verrassende inzichten. Deze inzichten gebruiken leesclubdeelnemers weer in hun werk als onderzoeker, docent of beleidsmedewerker.

Benieuwd naar de inzichten? Drie leesclubdeelnemers schreven hun opgedane inzichten op in een column. Over indirecte discriminatie in leefstijl interventies, het gebrek aan empathie als oorzaak van de toeslagenaffaire en hoe wij meer zijn dan onszelf.  

Veel leesplezier! 

 

Inspiratiesessie met Jenny Slatman 

Meer weten over Nieuwe Lichamelijkheid? Je bent van harte welkom tijdens onze inspiratiesessie op 30 mei met auteur Jenny Slatman!
Meer informatie & aanmelden

 

Terug naar de buurtsuper om zwaarlijvigheid te lijf te gaan

Sophie Bouwens 

Het is al langer bekend dat mensen met een laag inkomen korter en nog korter in goede gezondheid leven dan mensen met een hoger inkomen. Zwaarlijvigheid is een van de zaken die hen daarbij parten speelt. De overheid ziet dat en probeert zwaarlijvigheid te voorkomen door een gezonde leefstijl te stimuleren. Met de beste intenties zijn er talloze voorlichtings- en  beweegprogramma’s ontwikkeld om mensen met een laag inkomen mensen gezonder te laten eten en leven. Maar werken deze interventies wel?

Lees de volledige column van Sophie Bouwens >

“Ik ben omdat wij zijn”

Sandra Schouten 

Stel je eens voor dat jij een gedupeerde van de toeslagenaffaire bent. Hoe zou je leven er dan nu uitzien? Wat zou je hebben moeten incasseren, hebben verloren, en gedwongen zijn om op te geven? Welk leven kan nooit meer het jouwe worden? Hoe blijf je overeind terwijl je wereld steeds een beetje kleiner is geworden door verlies van werk, ervaringen die je je kinderen niet hebt kunnen geven, het opgeven van je huis, relaties, je waardigheid en het recht om als mens gehoord en gekend te worden.

Dat was wat ik even van heel dichtbij ervaarde toen ik als luisterend schrijver aanwezig was bij een sterke vrouw die onzichtbaar was geworden door discriminerend en hardhandig onrecht. Samen schreven we haar hele verhaal: wie ze ooit was, waar ze van droomde, hoe ze boos en diep geraakt was geworden, geïsoleerd was geraakt, niet begrepen werd en uiteindelijk gekrompen was tot een fractie van haar enorme potentie.

Lees de volledige column van Sandra Schouten >

Buiten is de wereld 

Erika Dubbeldam

Deze zin – buiten is de wereld – raakt me diep. Hij wordt uitgesproken door een patiënt met dementie in de documentaire ‘Human Forever’ van Teun Toebes, humanitair activist en verpleegkundige, en filmmaker Jonathan de Jong. Zij maakten een indrukwekkend portret van mensen met dementie die onbegrepen gedrag vertonen en daarom op een gesloten afdeling van een verpleeghuis leven. Toebes en co laten zien dat het ‘opgesloten zijn’ juist een van de redenen kan zijn waarom mensen met dementie dit onbegrepen gedrag vertonen. Dat is een verrassend perspectief; oorzaak en gevolg lijken omgedraaid te worden.

Lees de volledige column van Erika Dubbeldam >

Publicatiedatum
22 april 2024
Meer nieuws
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.