Nieuws

Weten wat er speelt in en rond onze onderzoeken? Hier vind je het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen over ons Centre of Expertise, onze projecten en ons team.

11 juli 2024

De invloed van intergenerationeel wonen op positieve gezondheid

Hoe heeft samenwonen tussen jongeren en ouderen invloed op de ervaren positieve gezondheid? Sophie Slegers onderzocht het tijdens haar studie.
05 juli 2024

Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid associate member van EuroHealthNet

Op 5 juni is Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid officieel benoemd tot associate member van EuroHealthNet. Wij zijn trots op dit mooie partnerschap, dat veel voordelen en mogelijkheden biedt.
04 juli 2024

Doorbreken van intergenerationele overdracht: een onderzoek vanuit ervaringskennis

Op maandag 1 juli was de startbijeenkomst van het onderzoek ‘Doorbreken van intergenerationele overdracht’. Een bijzondere bijeenkomst waar onderzoekers, mensen met ervaringskennis en hulpverleners het gesprek aangingen over intergenerationele overdracht.
03 juli 2024

Samenwerken in de laatste levensfase op Zorgpark Voorburg

De afgelopen maanden zijn drie studenten als onderdeel van de minor ‘Positieve Psychiatrie’ bezig geweest met een project om de samenwerking op Zorgpark Voorburg te verbeteren. Bekijk de video van hun proces.
02 juli 2024

Vaker bewegen onder werktijd? Living lab onderzoekt het op de FBK games

We zitten gemiddeld 35 uur per week in onze werkomgeving. Gezond gedrag stimuleren in deze werkomgeving kan ervoor zorgen dat mensen gezonder worden wat op de lange termijn tot minder gezondheidsklachten kan leiden.
24 juni 2024

Inzet AI verbetert zorg voor patiënt

Artificial Intelligence (AI) is dagelijks in het nieuws. Niet alleen vanwege de briljante toepassingen, maar helaas ook vanwege de missers. We moeten oppassen dat we ons niet onnodig door die missers laten afremmen. Want zeker in de zorg biedt AI tal van kansen. "Het niet inzetten van AI in de zorg, kan onethisch zijn", betoogt lector Applied Responsible Artificial Intelligence Ander de Keijzer.
18 juni 2024

Lectoraat Betrokken Wetenschap: “We maken wetenschap toegankelijk voor de mensen waar het onderzoek over gaat”

Lectoraat Betrokken Wetenschap, voorheen Citizen Engaged Science, doet onderzoek samen met de mensen waar het om gaat. Het lectoraat zet een stapje verder dan het meeste gezondheidsonderzoek. Onderzoeker Evy van Gestel: “We nemen mensen mee bij alle fasen van het onderzoek. Vanaf het eerste begin van het idee bedenken tot de verspreiding van de resultaten van het onderzoek”.
13 juni 2024

Taboe doorbreken en wetenschap bedrijven op Lowlands Science

Komende editie van Lowlands gaat de festivalganger zelf onderzoek verrichten naar het vaginale microbioom, de bacteriën in de vagina. In het project ‘Viva La Vaginoom’ onderzoeken deelnemers en onderzoekers de bacteriën uit de vagina en gaan op zoek naar de Crispatus-bacterie.
06 juni 2024

In gesprek met mensen met dementie

Docent-onderzoeker Maartje Vermeer werkt aan het project ‘Het (t)huis van de toekomst’. Maartje: “In dit project onderzoeken we hoe we met technologische innovaties zorgen dat ouderen met dementie langer thuis kunnen blijven wonen. Het is belangrijk om niet alleen over de doelgroep te praten, maar juist samen mét hen onderzoek te doen.” Daarom organiseerde Maartje met studenten een doelgroeppanel om de mening en ervaring van mensen met dementie op te halen. 
29 mei 2024

Gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte

Gezondheid is breder dan de afwezigheid van ziekte en klachten. De benadering Positieve Gezondheid stelt elementen als veerkracht en zingeving ook centraal. Hoe kijken kinderen eigenlijk naar Positieve Gezondheid?
Lectorale rede Jos Brouwers | Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid
23 mei 2024

‘De groeiende impact van analysetechnieken op de samenleving’

Op woensdag 22 mei 2024 sprak lector Jos Brouwers in een volle zaal zijn lectorale rede uit over de groeiende impact van analysetechnieken op de samenleving. Tijdens de lectorale rede nam Jos ons mee langs de drie pijlers van het lectoraat Analysetechnieken in de Life Sciences.
13 mei 2024

Geslaagde kick-off project Interculturele passende zorg in de laatste levensfase

De zorg en ondersteuning voor mensen met een migratieachtergrond in de laatste levensfase is onvoldoende op elkaar afgestemd. Dat constateren palliatieve zorgverleners en vrijwilligers in Breda. Daarom start lectoraat Zorg rond het Levenseinde van Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid met het project "Interculturele passende zorg in de laatste levensfase". 
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.