De kracht van netwerkzorg

De afgelopen maanden zijn drie studenten als onderdeel van de minor ‘Positieve Psychiatrie’ van Avans Hogeschool bezig geweest met een bijzonder project. Isabel de Jong, Jorrit van Bokstel en Hanneke van Kessel onderzochten onder begeleiding van docent-onderzoeker van Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid Koen Westen hoe de verschillende zorginstanties op Zorgpark Voorburg beter kunnen samenwerken. 

Benieuwd naar hun proces? Bekijk de video hieronder. 

Dichtbij maar toch ver weg

Op Zorgpark Voorburg in Vught zijn verschillende zorginstellingen op één plek gevestigd. Zo dicht bij elkaar biedt dit kansen voor samenwerking op het gebied van palliatieve zorg. Toch staat deze samenwerking bij veel organisaties nog in de kinderschoenen. Een gemiste kans, want samenwerken biedt veel kansen om kennis uit te wisselen en krachten te bundelen. “Ik vind het belangrijk om samen te werken in het laatste stukje van de zorg, omdat ik denk dat we daarin van elkaar kunnen leren en onze werkwijze zo optimaal kunnen maken”, zegt Danielle Hendriksen, Praktijkmanager van het Gezonheidscentrum van medTzorg. Dat was de aanleiding voor de studenten om met dit onderzoek aan de slag te gaan.

Uitkomst onderzoek

De studenten hebben voor hun onderzoek uitvraag gedaan bij verschillende belanghebbenden op Zorgpark Voorburg. Hun wensen en behoeften met betrekking tot samenwerking op het gebied van palliatieve zorg zijn door middel van interviews in kaart gebracht. Daaruit bleek dat organisaties zich bevinden in verschillende stadia van implementatie van palliatieve zorg, maar nu weinig tot niet samenwerken. Daar is wel behoefte aan. “Iedere instelling is zijn eigen dingen aan het ontwikkelen en het is goed om dat te bundelen en te delen”, aldus Jan Driessen, manager Zorgnetwerk Ouderen. De belanghebbenden gaven wel aan dat ze goed moeten kijken naar hoeveel tijd gezamenlijk implementeren kost, hoe zij kosten kunnen delen en de praktische uitvoering.

Uiteindelijk zijn de studenten uitgekomen op de volgende concrete acties: er wordt een sociale kaart gemaakt waarop de contactgegevens van alle betrokkenen komen te staan zodat zij elkaar weten te vinden. Daarna volgen halfjaarlijkse bijeenkomsten om de stand van zaken te evalueren.

Met dit project is het fundament gelegd voor meer samenwerking tussen de verschillende zorgverleners op Zorgpark Voorburg.

Partners

Verschillende zorginstellingen die op Zorgpark Voorburg zijn gevestigd, zijn onderdeel van dit project. In het bijzonder Reinier van Arkel, Cello, medTzorg, Van Neynsel, Herbergier, Novadic Kentron, Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg en Netwerk Palliatieve Zorg regio ’s Hertogenbosch – Bommelerwaard.

Publicatiedatum
03 juli 2024
Programmalijnen & methodes
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.