'SAMEN met één doel'

Geschreven door Sanna Yaseen, onderzoeker bij lectoraat Betrokken Wetenschap. 

Bij binnenkomst in het woonzorgcentrum Raffy in Breda valt de gezellige ontmoetingsplek Rumah Senang direct op. De ruimte, die vanuit het Indisch letterlijk ‘fijn huis’ betekent, is sfeervol ingericht. Binnen zijn de voorbereidingen in volle gang. De vriendelijke gastheer- en dames, bijna allemaal vrijwilligers, zetten de laatste dingen klaar en er hangt een heerlijke geur van een Indische rijsttafel. Midden in de ruimte staat een beamer met een groot scherm. Op de gedekte tafels liggen naast servies ook stapels tijdschriften met stiften, scharen en plakband. Het lijkt erop dat er hier straks niet alleen lekker gegeten gaat worden, maar ook hard gewerkt.

De genodigden druppelen binnen voor de startbijeenkomst van de Proeftuin Hoge Vucht. Er hangt een vrolijke sfeer. De ruimte vult zich met een rijke combinatie van vrijwilligers, inwoners, sociaal werkers, zorgprofessionals en een burgerinitiatief. Ook zijn er bestuurders en beleidsmakers aanwezig. Alle aanwezigen zijn betrokken in de wijk Hoge Vucht en willen bijdragen aan de optimale zorg en ondersteuning voor mensen met een migratieachtergrond met een ongeneeslijke ziekte en hun naasten. SAMEN met één doel.

Sanna Yaseen is samen met Jolanda van Omme als onderzoeker verbonden aan het project SAMEN (Samenwerken en Verbinding in de wijk: Interculturele en passende zorg in de laatste levensfase in de wijk Hoge Vucht in Breda). Tijdens de tweede fase van dit project is er een startbijeenkomst leerwerkplaats Hoge Vucht georganiseerd om SAMEN met de betrokkenen de toekomstvisie en ambitie van de Proeftuinbijeenkomst te formuleren.

Meer informatie is hier te vinden

Na een welkomstwoord van collega en onderzoeker Jolanda van Omme van Avans Hogeschool worden de eerste voorlopige resultaten van de wijkverkenning gedeeld. Vervolgens nemen Sandrina Sangers, werkzaam bij Agora, en Martha Talma, werkzaam bij Movisie, het over. De methode Proeftuin Léven tot het Einde in Breda, ontwikkeld door beide organisaties, wordt voor de eerste keer ingezet voor mensen met een migratieachtergrond. Er wordt aandacht besteed aan de vier dimensies van palliatieve zorg en er wordt stilgestaan bij een casus. Welke zorg en ondersteuning is er mogelijk vanuit deze vier dimensies? En hoe kunnen wij elkaar hierbij als mens blijven zien? Er ontstaat een dialoog vanuit verschillende perspectieven; dit roept meerdere vragen op. Wat houdt palliatieve zorg in en wat is de rol van interculturele samenwerking hierbij? Hoe kunnen wij als betrokkenen in Hoge Vucht hierin verbindingen leggen en versterken?

Het volgende onderdeel breekt aan. De aanwezigen mogen van tafels wisselen. Het levert interessante combinaties van diverse aanwezigen op. De opdracht is om een collage te maken over de ideale zorg en ondersteuning voor bewoners van Hoge Vucht met een migratieachtergrond. Tijdens het knippen en plakken vormen er nog meer gesprekken. Af en toe ontstaan er ook visieverschillen die mensen persoonlijk raken; hier is wederzijds begrip voor. Er worden waardevolle kunstwerken gecreëerd die de essentie van het gezamenlijke doel vastleggen. Er worden inzichten gedeeld die gaan over passende zorg, denken in gelijkenissen, oog hebben voor verbinding, samen in gesprek gaan en blijven, zorg aan huis mogelijk maken door maatwerk en bovenal werkplezier vergroten. De collages inspireren om de samenwerking verder uit te diepen. De tijd vliegt voorbij

Iedereen is het eens met de belangrijkste uitkomst van die avond; het is tijd voor actie. Het is tijd voor een transitie in samenwerking binnen Hoge Vucht. Een ongeneeslijke ziekte heeft gevolgen voor de rest van je leven. Goede zorg en ondersteuning in deze fase draagt bij aan een hogere kwaliteit van leven, mits deze aansluit bij de persoonlijke wensen en mogelijkheden van zowel de zieke als hun naasten. Voor mensen met een migratieachtergrond vraagt dit om een persoonlijke en cultuursensitieve benadering. Hoe gaan we nu SAMEN verder? En hoe kunnen we met datgene wat we willen bereiken, aansluiten bij wat er al is? Het is een inspirerende bijeenkomst. Alle aanwezigen worden bedankt voor hun actieve inbreng en deelname. De avond zit erop.

Aan de passie en betrokkenheid van de aanwezigen ligt het niet. Er zijn vanavond al vele nieuwe verbindingen gelegd. Transitie vraagt om verdieping en kost tijd. Op naar de volgende proeftuinbijeenkomst. Deze staat gepland op dinsdag 10 juni om 17:00 uur.

Publicatiedatum
6 mei 2025
Programmalijnen & methodes
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.