Nieuwe technologieën zoals robots, sensoren, virtual reality, point-of-care technologie (POCT), datatechnologie, kunstmatige intelligentie en biotechnologische toepassingen zoals gene-editing kunnen bijdragen aan een betere diagnostiek, betere zorg- en hulpverlening, behandeling op maat en het verlagen van de werkdruk en fysieke belasting in de zorg. Ze kunnen ook een hulpmiddel zijn om ondersteuning op afstand te leveren. Sociale technologieën kunnen er tevens voor zorgen dat we effectiever werken, slimmer samenwerken en beter communiceren.

Maar de technologische innovaties zorgen ook voor veel vragen. Hierbij zijn niet alleen de kenmerken van zo’n technologie van belang, maar ook de manier waarop deze geïmplementeerd en toegepast worden. We onderzoeken of en hoe technologische en sociale innovaties, (life-science) analysetechnieken, AI en data science de zorg- en welzijnsprofessionals kunnen helpen om de zorgverlening in zijn algemeenheid en de leefstijl en het welzijn van burgers in het bijzonder te verbeteren. En wat ervoor nodig is om dit op een (ethisch) verantwoorde wijze te doen. In elke fase van het onderzoek wegen we de perspectieven en ervaringen van cliënten/patiënten en professionals mee.

We onderzoeken bijvoorbeeld samen hoe studenten en professionals het beste kunnen omgaan met AI. Om professionals, studenten en mantelzorgers te laten ervaren hoe het is om met een bepaalde ziekte of aandoening te leven werken we onder meer met virtual reality. Uit ons onderzoek blijkt dat dit kan zorgen voor inzicht, begrip, empathie en zo bij kan dragen aan een inclusieve samenleving.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.