Projectleiders en deelnemers maken kennis en delen eerste inzichten

De zorg en ondersteuning voor mensen met een migratieachtergrond in de laatste levensfase is onvoldoende op elkaar afgestemd. Dat constateren palliatieve zorgverleners en vrijwilligers in Breda. Daarom start lectoraat Zorg rond het Levenseinde van Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid met het project “Interculturele passende zorg in de laatste levensfase”. 

Een eerste kennismaking 

Op maandag 6 mei ging het project écht van start met de kick-off bij stichting La Femme Vitaal in de wijk Hoge Vucht in Breda. Deelnemers en projectleiders maakten kennis met elkaar, kregen meer inzicht in het verloop van het project en gingen voor de eerste keer samen in gesprek. De kick-off vond plaats bij stichting La Femme Vitaal in de wijk Hoge Vucht in Breda. Onder het genot van een heerlijke lunch, verzorgd door de mama’s en tante’s van La Femme Vitaal, maakten de deelnemers kennis met elkaar en hun rol binnen het project. Daarna werden er door middel van tijdschriftknipsels in drie groepen collages rondom de vraag “Wat is er over vijf jaar veranderd in de palliatieve zorg voor mensen met een migratieachtergrond?”. Daar kwamen alvast de eerste mooie inzichten uit! Deelnemer Seda Arslan van Egala Zorg: “Cultuursensitief denken is niet genoeg meer, we moeten nu ook eindelijk de wensen van mensen met een migratieachtergrond meenemen in ons werk.” 

Verbeterde samenwerking en verbinding 

In dit project ligt de focus op de wijk Hoge Vucht in Breda. Zorgverleners en vrijwilligers constateerden dat daar veel uitdagingen zijn wat betreft zorg in de laatste levensfase voor mensen met een migratieachtergrond en hun naasten. Daarom wordt tijdens dit project in kaart gebracht hoe en met wie mensen met een migratieachtergrond en hun naasten nu zorg en ondersteuning in de laatste levensfase organiseren. Ook wordt hun inbreng gevraagd rondom verbeterde samenwerking en verbinding. Aan de hand hiervan wordt er ingezet op de verbetering van de samenwerking tussen professionele en informele initiatieven door middel van experimenten en dialoog met alle belanghebbenden. Het project loopt tot en met 2026. Tussentijdse resultaten worden waar mogelijk eerder inzichtelijk gemaakt. 

Samenwerking 

In dit project werken wij samen met Dunya Zorg en Welzijn, Egalazorg, La Femme Vitaal, Status Go, Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda, Bredamantelzorg, St. Zinvol Centrum voor levensvragen, Pharos, Movisie, Agora en Hogeschool Rotterdam. 

Meer informatie over het project

Gefinancierd door ZonMw: 10200012310018 

Publicatiedatum
13 mei 2024
Programmalijnen & methodes
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.