Gezondheidsrisico's voor vapende jongeren

Vandaag is het 1 oktober en dat betekent dat Stoptober weer van start gaat. In voorgaande jaren gingen al zo’n 550.000 rokers succesvol de uitdaging aan om 28 dagen niet te roken. Voor Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid aanleiding om ook te pleiten voor het stoppen met vapen. Want na onderzoek naar de vrijkomende dampen blijken die vapes vaak minder onschuldig dan dat ze eruitzien.

In een eerder verschenen artikel op NOS lazen we al meer over een onderzoek wat lector Jos Brouwers deed in samenwerking met Omroep Brabant naar de dampen die vrijkomen bij het gebruik van een vape. Uit dit onderzoek blijkt dat via Telegram verkregen vapes ‘gevaarlijker zijn dan gedacht’, doordat ze stoffen bevatten die niet op de verpakking staan.

Onderzoek naar de damp die bij gebruik vrijkomt

Voor het onderzoek bestelde Omroep Brabant 46 wegwerpvapes met een smaakje die sinds 1 januari niet meer verkocht mogen worden. Via apps als Telegram zijn deze nog steeds eenvoudig te verkrijgen. Lector Jos Brouwers van lectoraat Analysetechnieken in de Life Sciences onderzocht de vapes in het laboratorium bij Avans Hogeschool. Behalve dat er veel gevaarlijke stoffen in de vapes zitten, blijkt de ingrediëntenlijst vaak onvolledig.

De onderzoekers kozen ervoor niet de vloeistof in de vape te analyseren, maar de damp die bij gebruik vrijkomt. “Zo kunnen we achterhalen welke stoffen de damper inhaleert. Dit kan namelijk, na de verhitting, verschillen met de stoffen in de olie”, vertelt Jos.

Schadelijke stoffen die niet op de verpakking staan

Jos ontdekte verschillende schadelijke stoffen in de vapes die niet op de verpakking staan. Mensen die deze vapes gebruiken weten dus niet wat ze inhaleren. Bijvoorbeeld ftalaten: weekmakers die plastic zacht en buigzaam maken. In alles vapes werd deze stof aangetroffen.

“Mensen ademen stoffen in waar ze niets vanaf weten. Neem bijvoorbeeld de stof reserpine, daarvan had ik echt nooit kunnen denken dat het in de damp van een vape zou zitten. Het kan symptomen van Parkinson veroorzaken, zelfs bij een hele lage dosis. Het gebrek aan informatie is gevaarlijk”, zegt toxicoloog Peter Zweipfenning, die de onderzoeksresultaten analyseerde.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat in een reactie aan Omroep Brabant weten dat stoffen die in de damp vrijkomen niet op de verpakking vermeld hoeven worden. “Additieven en ingrediënten die in vloeistof zitten, moeten wel op de verpakking worden vermeld.”

Nieuw onderzoek naar vapes met cannabisolie

Voor Radar onderzocht Jos ook vapes op basis van cannabisolie, waarin cannabinoïden zitten zoals THC, de werkzame stof in wiet. Ook zijn vapes vaak ‘versterkt’ met (sem-) synthetische cannabinoïden: varianten van THC die door de mens gemaakt zijn en een sterkere, maar onvoorspelbare werking kunnen hebben. Het gaat om illegale vapes die door de politie in beslag genomen zijn. “Opvallend is dat op veel vapes niets te vinden is over waar deze vandaan komt of waar hij gemaakt is. Het probleem hierbij: geen aanspreekpunt is geen referentie”, aldus Jos.

Ook uit dit onderzoek naar de damp van de vapes blijkt dat er verschillende schadelijke stoffen in de onderzochte vapes zitten die kunnen leiden tot gezondheidsschade. En dat is niet het enige probleem; de (illegale) vapes zijn eenvoudig te bestellen, risico’s zijn niet zichtbaar én het is moeilijk om te doseren. Dit kan zorgen voor veel gezondheidsrisico’s, zeker bij een grote doelgroep van de vapes: jongeren.

Bekijk de hele Radar-uitzending van maandag 30 september over vapes op basis van cannabisolie met lector Jos Brouwers >

Stop de vape-verslaving bij jongeren

“Gekeken naar de verpakkingen van de vapes lijken de jongeren een belangrijke doelgroep”, vertelt Jos. “We zien vapes in allerlei vormen, kleuren én smaakjes voorbijkomen. Het is net een fashion-item, waardoor het de doelgroep extra aanspreekt. Met als doel jongeren verslaafd te maken met alle gevolgen van dien.”

Op dit moment is er nog geen oplossing vanuit de overheid om het gebruik van vapes onder de jeugd tegen te gaan. Wel wordt er gewerkt aan het plan Nicotinee: met als doel de tabaksindustrie te stoppen in pogingen om jongeren te verleiden tot nicotinegebruik. Als Centre of Expertise vinden wij het belangrijk dat het vape-gebruik onder jongeren vermindert. Daarom dagen wij jongeren uit om deel te nemen aan Stoptober: leg ook die vape aan de kant! 

Tips voor het stoppen met vapen? Kijk dan op ikstopnu.nl voor jongvolwassenen >

Publicatiedatum
01 oktober 2024
Programmalijnen & methodes
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.