Er is in het jeugdlandschap een wereld te winnen met technologische en sociale innovaties. Met participatieve onderzoekmethoden gaan we op zoek naar waardevolle innovatie die werkt. Een innovatie is voor ons waardevol als deze behoeften- en waardengedreven is. Met behoeftengedreven wordt bedoeld dat technologie een antwoord is op de behoeften van kinderen, jongeren, ouders en jeugdprofessionals en aansluit bij de diverse leefwerelden. Met waardengedreven wordt bedoeld dat innovaties niet moeten worden gedreven door winst of technologische mogelijkheden, maar door ethische, sociale en ecologische overwegingen.

Als we willen innoveren in het jeugdlandschap dan zal bij (door)ontwikkeling en implementatie hiervan altijd worden samengewerkt met kinderen, jongeren, ouders of jeugdprofessionals. Technologische innovaties openen een legio aan andere mogelijkheden voor steun of hulp waarbij kinderen, jongeren, ouders en professionals kunnen spelen, beleven, oefenen en leren.

Bij deze bouwsteen sluiten we aan bij wat er al is, zijn we waakzaam voor ‘opnieuw wielen uitvinden’. Als beschikbare kennis, methoden, tools en innovaties niet werken dan onderzoeken we de vraag hoe dat komt, of dat doorontwikkeling mogelijk voordat we iets nieuws ontwikkelen. We werken samen met kennisinstituten en garages, hubs en labs in het jeugdlandschap.Ook werken we intensief samen met het GET-lab en met het lectoraat Applied Responsible Artificial Intelligence.

Deze bouwsteen van het lectoraat Participatieve Innovatie in het Jeugdlandschap heeft al vorm gekregen tijdens de voormalige lectoraatperiode. Het lectoraat Jeugd, Gezin en Samenleving bracht in kaart wat de acht themagebieden zijn van technologie die ook sociaal kan worden ingezet. Zie het digizine in onderstaand overzicht voor de mogelijkheden om technologie in te zetten in het sociaal werk. Daarnaast vind je andere voorbeelden en best practices van ‘sociale technologie’, zoals het GET-lab, betrouwbare online opvoedinformatie, online hulpverlening, en virtual reality in het jeugdlandschap.

Kennisproducten vanuit praktijkgericht onderzoek naar 'waardevolle innovatie'

Bekijk een aantal mooie voorbeelden van projecten en initiatieven vanuit praktijkgericht onderzoek naar ‘waardevolle innovatie’.

Neem contact op over deze bouwsteen

Marina van den Berg

Senior Management Assistent

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.