Een Betekenisvol Leven

Dit onderzoek heeft als doel de Patient Dignity Question (PDQ), een tool om persoonsgerichte zorg te bevorderen en zingeving te bevragen, te implementeren in organisaties voor langdurige palliatieve zorg.

Het lectoraat Zorg rond het Levenseinde heeft een subsidie gekregen van ZonMw in het kader van het programma Palliantie, Meer dan zorg. 2018 en 2019 – onderzoek en praktijk. Het project dat hiermee kan worden uitgevoerd, is ontworpen op basis van vragen uit de praktijk. Deze vragen richten zich op de zingevingszorg voor mensen in de langdurige palliatieve zorg, dit is de op kwaliteit van leven-gerichte zorg voor mensen die niet lang meer zullen leven.

Context

Dit onderzoek heeft als doel de Patient Dignity Question (PDQ) te implementeren in organisaties voor langdurige palliatieve zorg. De PDQ (“Wat moet ik van u weten als persoon om u de best mogelijke zorg te verlenen?”) bevordert persoonsgerichte zorg en creëert een klimaat waarin zingevingsvragen besproken en behandeld kunnen worden. Zingeving is een centraal aspect van kwaliteit van leven en kwaliteit van leven is een centraal aspect van palliatieve zorg. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de verpleeghuizen Stichting Groenhuysen, Van Neynsel en de Zonnehuisgroep Amstelland. De PDQ wordt geïmplementeerd op de somatische afdelingen en in een hospice. Vanuit het HBO zijn naast Avans ook Fontys en Inholland betrokken.

Aanleiding

Zorgorganisaties ervaren dat zingeving van groot belang is, maar dat zorgverleners het moeilijk vinden om zingevingsvragen van patiënten en bewoners op te halen en zich er ook aan te verbinden. Het toepassen van de PDQ, blijkt uit vooronderzoek, is een laagdrempelig en toegankelijk instrument waarmee zorgmedewerkers geholpen worden om sterker te worden in het geven van zingevingszorg en -ondersteuning.

Methodiek

De methode van onderzoek is actieonderzoek. In deze benadering geven de belanghebbenden samen vorm aan verbeteringen in hun praktijk en onderzoeken ze het proces en de uitkomsten daarvan in een cyclisch proces van o.a. plannen van de implementatie, uitvoeren, observeren, evalueren en reflecteren. Als de evaluatie en reflectie aanleiding geven tot verbeteringen in de implementatie, wordt het proces opnieuw doorlopen op basis van een gewijzigd plan. In elke deelnemende organisatie wordt een actieonderzoeksgroep (AOG) gevormd waarin belanghebbenden (zorgmedewerkers, patiënten/bewoners studenten, naasten en onderzoekers) op vrijwillige basis deelnemen en als co-onderzoekers het actieonderzoek uitvoeren. De deelnemers zijn patiënten/bewoners van deze afdelingen en hun zorgverleners.

Vanuit het lectoraat Zorg rond het Levenseinde zijn Joost van Iersel (docent onderzoeker) en Michael Echteld (lector) nauw betrokken bij dit project.

Contactpersoon
Michael Echteld
Onderzoeksthema
Programmalijnen & methodes
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.