
Creatieve zorgprofessionals voor mensgerichte zorg
De ouderenzorg staat onder druk, en veel professionals staan onder druk van administratieve eisen en tijdsdruk. Het is belangrijk om ruimte te maken voor creatief denken en het vertrouwen dat zorgprofessionals zélf kunnen bijdragen aan betere, mensgerichtere zorg.’Creatief Zorgen met Zelfvertrouwen’ is een ontwerpend onderzoek/ontwerp dat zorg- en welzijnsprofessionals handvatten geeft om creativiteit te ontwikkelen in de zorg en hun beleefwereld te laten aansluiten bij hun cliënten.
Wat is de aanleiding van dit project?
“In de praktijk zien we dat zorg- en welzijnsprofessionals die werken met ouderen met dementie, vaak werken vanuit vaste patronen en protocollen. Denk aan standaard anamnesevragen of routinematige benaderingen. Dat is begrijpelijk, maar het belemmert soms het écht zien van de persoon achter de ziekte. We merkten dat er behoefte is aan meer ruimte voor creativiteit binnen de ouderenzorg.”, onderzoeker en projectleider Laura Koenen.
Waarom juist nu?
De ouderenzorg staat onder druk, en veel professionals staan onder druk van administratieve eisen en tijdsdruk. Juist in deze context is het belangrijk om ruimte te maken voor creatief denken en het vertrouwen dat ze zélf kunnen bijdragen aan betere, mensgerichtere zorg. De toenemende groep ouderen met dementie vraagt om maatwerk, om anders durven kijken en luisteren.
Wat is het doel van dit project?
Het doel is om professionals te ondersteunen in het ontwikkelen van creativiteit binnen hun werk, zodat ze beter kunnen aansluiten bij de leefwereld van mensen met dementie. Daarbij vergroot hun creatief zelfvertrouwen (Kelley & Kelley, 2013) – het vertrouwen dat ze zélf in staat zijn om op een creatieve manier zorg vorm te geven. Daarmee wordt persoonsgerichte zorg versterkt.
Het project draait niet om het toevoegen van nóg een methode of protocol, maar juist om het loslaten daarvan. Zo durven professionals te vertrouwen op hun creativiteit en inlevingsvermogen. Dat maakt dit project uniek – het gaat over het hervinden van het ‘waarom’ van zorg, en het durven afwijken van de gebaande paden.
Deze frisse, hoopvolle manier van werken sluit aan bij de behoefte aan meer verbinding en menselijkheid in de zorg. Door tools te bieden én het onderliggende zelfvertrouwen te versterken, kunnen professionals beter inspelen op de unieke situatie van elke oudere met dementie. Dat maakt zorg niet alleen effectiever, maar ook betekenisvoller.
Dit leren wij
“Hoe creativiteit werkt in een zorgcontext. En hoe belangrijk het is om niet alleen tools aan te reiken, maar ook het vertrouwen te voeden dat mensen die tools zélf op hun eigen manier mogen inzetten. Die combinatie van praktijk, reflectie en creatief denken levert waardevolle inzichten op voor zowel de zorgpraktijk als het onderwijs.”
Hoe gaan we te werk?
Met wie werken we samen?
Dit onderzoek is ontvangt subsidie van en is onderdeel van Werkplaats Sociaal Domein Noord Brabant Avans – Ouderen. De methode is voortgekomen uit het project Ken.Mij, ontwikkeld door Studio Laura Koenen en Vilans. De eerste sessie is gefaciliteerd vanuit Anders Werken in de Zorg. Daarnaast zijn natuurlijk zorgprofessionals, van onder andere Surplus, Thebe, etc. zelf belangrijke partners.
Wat leveren we op?
Aan het einde van het project komt een downloadbaar werkboek beschikbaar met creatieve werkvormen en tools. Daarnaast kijken deelnemers uit de workshops concreet anders naar hun werk: met meer lef, meer ruimte voor innovatie en creativiteit, en met vragen die de mens achter de zorgvraag centraal stellen.