Welke inhoudsstoffen van groenten en fruit maken deze voedingsmiddelen gezondheidsbevorderend?

In het project De Waarde(n) van Groenten en Fruit wordt door ondernemers en kennisinstellingen samengewerkt om de échte waarde van verschillende groente- en fruitsoorten in kaart te brengen. Uit grote bevolkingsonderzoeken blijkt dat groenten en fruit positief bijdragen aan de gezondheid, maar het is onvoldoende duidelijk welke mechanismen daarachter ten grondslag liggen.

Effect op gezondheid

In dit project worden in het lectoraat Analysetechnieken in de Life Sciences innovatieve meetmethoden ontwikkeld en gecombineerd, om zo van specifieke groenten- en fruitsoorten vast te stellen welke (klassen van) biomoleculen een positief effect hebben op de gezondheid van mensen. Dit geeft telers vervolgens een handvat om hun producten gericht te verbeteren.

Voeding, bloed en urine

Zo ontwikkelen we binnen dit project een LC-MS analyse die on-line gekoppeld is aan meting van anti-oxidantactiviteit. Hiermee kunnen we vele honderden inhoudsstoffen per uur analyseren op concentratie en activiteit. Dit doen we in de voeding, bloed en urine, zodat we een zo volledig mogelijk beeld krijgen van de manier waarop deze stoffen in het lichaam verblijven. In een experiment met proefpersonen hebben we via bloed- en urineanalyses onderzocht wat de effecten zijn.

Met een draagbaar Vis-NIR instrument en goede bio-informatica ontwikkelen we een afgeleide manier om op locatie (bij de teler) metingen te doen.

Gebruikte technieken in het project

  • LC-MS
  • GC-MS
  • Vis-NIR spectrometrie
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.