Ongeveer 57% van de Nederlanders ervaart voetproblemen op enig moment in zijn of haar leven. Hiervan kan 20% worden geholpen met orthesen die de natuurlijke vorm van de voet ondersteunen. Uit onderzoek blijkt echter dat één op de vijf cliënten deze hulpmiddelen niet (naar behoren) gebruikt. Om dat te verbeteren, onderzoekt het lectoraat de inzet van Artificial Intelligence (AI) in de orthopedische (schoen)technologie.

Traditionele methoden in de orthopedische sector omvatten het omwikkelen van de voet met gips en handmatige correctie door orthopedisch technologen. Dit brengt beperkingen met zich mee in het vastleggen en monitoren van de voortgang. Deze beperkingen leiden tot een gebrek aan vertrouwen bij patiënten.

SmartScan-technologie

Om dit probleem aan te pakken, ontwikkelde het lectoraat Data Science & ICT in de eerste fase van dit project in samenwerking met Fontys Hogescholen een toolset in de vorm van een handschoen om voeten digitaal op te kunnen nemen en weer te kunnen geven: de SmartScan. Door de SmartScan is een gipsafdruk niet meer nodig. De SmartScan is een handschoen met positie- en druksensoren, waarmee digitale weergaven van de voet worden verkregen. Deze digitale weergaven maken evidence-based handelen mogelijk, geven patiënten inzicht in de effectiviteit van hun behandeling én ondersteunen kennisdeling tussen professionals en in het onderwijs.

Deze eerste fase van het project SmartScan is inmiddels afgerond.

Realtime 3D-weergaven van de voet

In het vervolgproject “Inzet van Artificial Intelligence (AI) in de orthopedische (schoen)technologie” onderzoekt het lectoraat Data Science & ICT de haalbaarheid van realtime 3D-weergaven van de voet, met behulp van de SmartScan-technologie en de zogeheten “neurale impliciete representaties”.

In het onderzoek trainen de onderzoekers neurale netwerken (een onderdeel van AI) op voorbeelden van de voet. Zo leert het netwerk de complexe geometrie van de voet. Zo kan het algoritme volgens de voet van de patiënt gedetailleerd en vloeiend beschreven worden.

Neem contact op

Margriet van Gestel

Projectleider

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.