
Ontwerpend onderzoek naar het vinden van je weg als mantelzorger
Als mantelzorger zorg je langere tijd, onbetaald, voor een ander, maar er mag meer aandacht naar het welzijn van de mantelzorger. Het Mantelzorg Doolhof is een ontwerpend onderzoek/ontwerp naar een platform dat mantelzorgers via gerichte vragen met bestaande hulpmiddelen en ondersteuning verbindt, zodat hulp persoonlijk, passend en toegankelijk wordt.
Wat is de aanleiding van het project?
In de regio Breda zijn er ongeveer 55.000 mantelzorgers actief. Een groot deel van hen zorgt voor een naaste met dementie. Hoewel er veel goede initiatieven zijn – zoals lokale steunpunten voor mantelzorg – is op te merken dat dat niet alle mantelzorgers deze weten te vinden. De drempel om hulp te zoeken is vaak hoog, en veel mensen worstelen met het zoeken naar de juiste ondersteuning. Er is wél veel kennis beschikbaar, maar die is vaak niet eenvoudig toegankelijk.
Zo maken we impact
“We willen mantelzorgers beter helpen door bestaande ondersteuning écht bereikbaar te maken”
Wat is het doel van het project?
Hoe gaan we te werk?
Er wordt een interactief, visueel platform – eigenlijk een soort (digitale) kaart – ontwikkeld waarmee mantelzorgers via een toegankelijke vragenlijst worden geleid naar passende ondersteuning. Denk aan bestaande initiatieven zoals de Respijtwijzer, het Hulpmiddelenpunt, steun bij verlies, de Bordje Vol-methode en het Levenspad Dementie. Het onderzoek richt zich op de behoefte van mantelzorgers, de toegankelijkheid van bestaande producten en de gebruiksvriendelijkheid. Dat gebeurt met een ontwerpende aanpak; iteratief en in co-creatie met de doelgroep en met betrokken professionals van BredaMantelzorg.
Ze brengen in kaart welke producten er zijn, welke informatie nodig is, en hoe we die het beste kunnen aanbieden. Daarna testen zij het platform in de praktijk. Ook evalueren zij of mantelzorgers zich hierdoor beter geholpen voelen.
Wat leren we?
Een toegankelijk platform (analoog of digitaal) dat dienst doet als laagdrempelige wegwijzer. Daarnaast leveren we kennis op over hoe je bestaande zorgproducten beter vindbaar en toegankelijk maakt voor mantelzorgers. Die kennis kan ook in andere regio’s ingezet worden.
We leren hoe je mantelzorgers beter kunt bereiken en ondersteunen. En hoe je bestaande initiatieven met elkaar kunt verbinden in plaats van steeds iets nieuws te ontwikkelen. Dat is efficiënter én duurzamer.”
“Het bijzondere is dat we echt vertrekken vanuit de leefwereld van mantelzorgers. We ontwikkelen niet iets ‘voor hen’, maar sámen met hen. En we brengen bestaande kennis en producten samen in één toegankelijke vorm, in plaats van iets nieuws te maken dat ernaast staat.”, vertelt onderzoeker en projectleider Laura Koenen.