Onderzoek naar gezondheid van de zwarte neushoorn in de dierentuin

De ongeveer 250 zwarte neushoorns in dierentuinen hebben te kampen met gezondheidsproblemen die we ook steeds vaker bij de mens zien.

Ongezonde voeding (veel suikers en vet) en te weinig beweging zorgen voor een cascade van problemen, die onder de noemer ‘metabool syndroom’ zijn samen te brengen. Het blijkt dat bij de zwarte neushoorn dezelfde problemen aanwezig zijn. Het is opvallend dat deze gezondheidsproblemen niet worden aangetroffen bij de in het wild levende exemplaren. Zwarte neushoorns in dierentuinen overlijden nu vaak al voordat ze geslachtsrijp zijn.

In dit project wordt met een geïntegreerde aanpak de neushoorn figuurlijk binnenstebuiten gekeerd. We onderzoeken het metabolisme door gedetailleerd naar lipiden in het bloed te kijken, de immunologie door ontstekingsintermediairen te meten en we bepalen de samenstelling van het microbioom (darmflora) en dieet. ​Zo verwachten we beter in staat te zijn om neushoorns gezond te houden en, wanneer nodig, tijdig in te kunnen grijpen bij problemen.

Gebruikte technieken in het Rhinoceromicsproject zijn: LC-MS (triple quadrupole, orbitrap), nanopore sequencing, luminex technologie.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.