Data Science helpt op een bijzondere manier om vakantiebestemmingen duurzamer én aantrekkelijker te maken.

Duurzaamheid krijgt een steeds belangrijkere rol in onze samenleving. Toeristen kiezen graag voor een ‘groene’ vakantiebestemming. Daarom willen gemeentes (en andere overheden) het aanbod hierin vergroten. Hoe kan een bestemmingsmanager van een toeristisch gebied een klant daarin het beste helpen? En waar liggen de beste groene kansen voor een toeristisch gebied? Data Science helpt hierbij!

De doelstelling van SASTDES is om voor de toeristische bestemmingen (aangesloten bij Green Destinations) een tool te ontwikkelen, dat hen helpt in het duurzaam ontwikkelen van deze bestemmingen.

Groene en duurzame vakantiebestemming

De tool is bedoeld voor bestemmingsmanagers van deze bestemmingen. Zij kunnen op hun scherm plaatjes oproepen – en eventueel informatie printen – van de huidige duurzaamheidssituatie van een ‘groene’ vakantiebestemming. De tool kijkt onder andere naar omgevingskenmerken, vervoerstypen, faciliteiten en activiteiten. Vervolgens kan een medewerker verschillende scenario’s uitproberen, door met vervoer, faciliteiten en activiteiten te ‘spelen’ en de gevolgen daarvan zien voor duurzaamheid, marktomvang, inkomsten en kosten. Deze informatie helpt zo om het gesprek met stakeholders aan te gaan.

Data helpt bij het maken van keuzes

De te ontwikkelen SASTDES tool helpt om op basis van informatie over een bestemming te vinden. De tool verzamelt deze grotendeels automatisch, waarna de bestemming dit verder aanvult en zo een profiel van de besteming samenstelt. Dit is minder tijdrovend en kostbaar dan de huidige methodiek. De automatisch gegenereerde informatie omvat allerlei fysieke kenmerken van de bestemming, van het percentage bos tot het oppervlak verstedelijkt gebied en van waterkwaliteit tot geluidsprofiel en luchtkwaliteit. Bestemmingen voegen daar zelf zaken aan toe, zoals bestaande – en door hen gewenste – toeristische activiteiten en faciliteiten én enkele markt-gerelateerde gegevens. Het lectoraat Data Science ICT richt zich op het koppelen van alle data, het genereren van bruikbare algoritmes en het maken van een opzet (prototype) van de uiteindelijke tool.

Het door de tool gegenereerde bestemmingsprofiel laat zien hoe de bestemming op dit moment ‘scoort’ op het gebied van duurzaamheid op basis van een aantal relevante duurzaamheidscriteria. Tegelijk geeft de tool een indicatie van de mate waarin de huidige en de geplande toeristische activiteiten en/of faciliteiten passen bij de bestemming (met betrekking tot omgeving en faciliteiten). Dit geldt ook voor de de duurzaamheidsambities van de bestemming, of ze financieel haalbaar zijn en marktkansen bieden.

Neem contact op

Ander de Keijzer

Projectleider

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.