Techniek helpt bij het beter aanmeten van orthopedische hulpmiddelen, door met een apparaat vastleggen van wat zij doen.

Cliënten, orthopedische professionals en -bedrijven, verzekeraars en opleiders van orthopedisch professionals wensen het hulpmiddelen-gebruik te vergroten door het versterken van het evidence based karakter van hun handelen. Hiervoor onderzoekt het lectoraat Data Science & ICT het methodisch handelen en kennis van practici. Daarnaast ontwikkelen zij een input-device (de Smartscan), waarmee zij de handelingen van de hand van de behandelaar tijdens het aanmeetproces vastleggen.

Hulpmiddelen onvoldoende gebruikt
57% van de Nederlanders ervaart voetproblemen, die meestal paramedisch behandelbaar zijn. 20% hiervan wordt geholpen met orthesen: een hulpmiddel dat de natuurlijke vorm van de voet ondersteunt. Een beperktere groep heeft complexere orthopedische hulpmiddelen nodig, zoals enkel-voetorthesen of maatwerkschoenen: deze corrigeren een (abnormale) stand van een voet.

Deze hulpmiddelen worden zorgvuldig aangemeten en gemaakt, onder andere met behulp van gipsafdrukken. Toch blijkt uit onderzoek dat 20% van de cliënten deze onvoldoende of niet gebruikt: dat is zeker niet de bedoeling. Door bij het aanmeten en de productie te laten zien dat deze hulpmiddelen écht helpen verwacht men dat meer cliënten de hulpmiddelen gaan gebruiken.

Project met meerdere doelen
Het eerste doel is het in kaart brengen van de vakkennis en te toetsen of deze nog up-to-date is. Onderzoekers en studenten voeren daartoe onderzoek uit onder de professionals. Het tweede doel is het aanmeten van hulpmiddelen te volgen door het gebruiken van de te nog ontwikkelen SmartScan. Zo helpt digitale meting om de vorm van de voet beter te bepalen en is het maken van een gipsafdruk niet meer nodig.

Die digitale meting maakt ook het eventueel overleggen met een collega gemakkelijker en is ook prettiger voor een cliënt. Onderzoekers en studenten ontwikkelen in samenspel met de professionals zowel de SmartScan als de werkwijze hoe deze te gebruiken.

Het onderzoek loopt van 2020 tot en met 2022 en zal leiden tot een toolset om voeten digitaal op te kunnen nemen en weer te kunnen geven.

Neem contact op

Margriet van Gestel

Projectleider

Wij werken samen

Onze partners

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.