Zingeving bij kwetsbare ouderen

Dit project doet onderzoek naar zingeving bij ‘waar het leven schuurt’. Het lectoraat Zorg rond het Levenseinde verdeelt dit onderzoek in twee groepen: Nederlandse ouderen die nog thuis wonen en ouderen die in een instelling wonen.

Zingeving

Bij beide doelgroepen kijkt het lectoraat naar zingeving. Bijvoorbeeld hoe mensen verbonden zijn met anderen, hoe ze hun autonomie inschatten, of ze het gevoel hebben dat ze er nog toe doen. En ook hoe ze zich aanpassen aan de dingen die hun overkomen op sociaal, lichamelijk en psychisch gebied en of ze het gevoel hebben nog eigen regie te voeren.

Aanpassen aan verminderde mogelijkheden

Van ouderen die thuis wonen, zijn de resultaten van de pilot bekend. In een interview geven 4 ouderen aan dat ze een gezond en betekenisvol leven hebben. Uit de gesprekken blijkt dat het vermogen om je aan te passen aan verminderende mogelijkheden belangrijk is. Dat is overigens niet gemakkelijk. Belangrijke factoren bij deze ouderen lijken: mogelijkheden zien, zorgen voor een duurzaam netwerk, nieuwsgierig naar en betrokken zijn bij anderen, actief blijven en ervoor zorgen dat je zelf het stuur in handen houdt.

Samenwerking

Het project zit in de opstartfase. Uitvoerenden zijn: docent-onderzoeker Monika van Peeren-Zwekars in samenwerking met Van Neynsel (Den Bosch en Vught) en Stichting Groenhuysen en het Lectoraat Gezondheid en Welzijn van Kwetsbare Ouderen van Robbert Gobbens van Hogeschool InHolland.

Onderzoeksthema
Programmalijnen & methodes
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.