Als een PIJL uit een boog: 'Samen doeltreffend innoveren in het jeugdlandschap'

Op woensdag 14 mei 2025 sprak lector Inge Bastiaanssen van lectoraat Participatieve Innovatie in het Jeugdlandschap (PIJL) in een volle zaal bij Avans Hogeschool in ‘s-Hertogenbosch haar lectorale rede uit. Alle 120 bezoekers luisterden aandachtig naar haar rede met als titel ‘Als een PIJL uit een boog: Samen doeltreffend innoveren in het jeugdlandschap’. Inge roept op: “Volg het lectoraat PIJL in de richting naar samen doeltreffend innoveren in het jeugdlandschap!”

Dr. Inge Bastiaanssen startte per 1 oktober 2023 als lector Participatieve Innovatie in het Jeugdlandschap bij Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid van Avans Hogeschool. Een doorstart van het lectoraat Jeugd, Gezin & Samenleving. Het afgelopen anderhalf jaar werkte Inge hard aan het vormgeven van haar nieuwe lectoraat. In haar lectorale rede ‘Samen doeltreffend innoveren in het jeugdlandschap’ neemt Inge ons mee in de drie richtingwijzers van haar lectoraat.

PIJL: Samen doeltreffend innoveren

Het lectoraat van Inge heeft de titel: Participatieve Innovatie in het Jeugdlandschap. Afgekort: PIJL. “Beeldtaal spreekt mij aan. Daarom heb ik de titel van het lectoraat vanwege de krachtige afkorting omarmd”, vertelt lector Inge Bastiaanssen.

Het onderzoek van het lectoraat speelt zich af in het jeugdlandschap. Inge: “Een landschap wat ik heb leren kennen toen ik in het begin van mijn loopbaan als jeugdprofessional in de jeugdzorg werkte en later in mijn onderzoek naar de effectiviteit van preventie, steun en hulp in dat jeugdlandschap. Alles wat ik in mijn loopbaan samen met kinderen, jongeren, ouders, jeugdprofessionals en collega’s heb mogen leren en ervaren, heb ik kunnen benutten voor de opbouw van dit lectoraatsprogramma.”

Het lectoraat PIJL kent drie richtingwijzers:

  1. Participatieve methoden
  2. Diverse jeugdigen en gezinnen
  3. Waardevolle innovatie

Oftewel: “Kennisvraagstukken in het jeugdlandschap onderzoeken wij met participatieve onderzoeksmethoden waarbij onze speciale aandacht uitgaat naar het samenwerken met diverse kinderen, jongeren, ouders en professionals om tot waardevolle innovatie te komen”, vertelt Inge.

Over het jeugdlandschap

Het vertrekpunt van het lectoraat zijn de leefwerelden waarin kinderen en jongeren opgroeien: gezin en familie, school, buurt, vrijetijdsbesteding en de online wereld. Dit noemen we het jeugdlandschap. In dit jeugdlandschap vinden diverse activiteiten plaats bij vragen, risico’s of problemen rondom opvoeden en opgroeien.

Inge: “Ik realiseer mij dat het jeugdlandschap een breed landschap is, en dat maakt het misschien moeilijk om de activiteiten van ons lectoraat goed te kunnen richten.” Organisaties en professionals uit verschillende uithoeken zijn nodig om tot waardevolle innovatie te komen voor de complexe vraagstukken die spelen in dit jeugdlandschap. “Als lectoraat kunnen wij flexibel inspringen op de vraagstukken die spelen bij onze werkveldpartners uit praktijk en beleid in Noord-Brabant en daarbuiten”, aldus Inge.

“Kennis blijft onderbenut: inzetten op de toepassing wat werkt”

In de afgelopen 20 jaar is veel kennis ontwikkeld en bijeengebracht in het jeugdlandschap. Inge: “Toch weten we van het merendeel van de activiteiten die plaatsvinden op het gebied van preventie, steun en hulp niet of het werkt. Ook blijkt dat de kennis die in dit jonge kennislandschap beschikbaar is, voor een groot deel onbenut blijft.”

Daarom wil lectoraat PIJL vanuit de huidige staat van kennis over wat werkt en het gegeven dat kennis aan moet sluiten bij de complexiteit en realiteit van het jeugdlandschap verder bouwen aan het doorontwikkelen en toepasbaar maken van deze kennis. Inge: “Daarvoor hanteren wij onze drie richtingwijzers: ‘participatieve methoden’, ‘diverse jeugdigen en gezinnen’ en ‘waardevolle innovatie’. Aan deze richtingwijzers kan je het lectoraat PIJL herkennen.”

Inge sluit af: “Samen doeltreffend innoveren doen we samen met de mensen die het betreft, en met andere lectoraten, Centres of Expertise, onderzoeksorganisaties, praktijkorganisaties en beleidsmakers: participatief, inclusief en innovatief. Ik kijk ernaar uit!”

Wil je de hele lectorale rede lezen óf zien? Dat kan! Lees de lectorale rede of bekijk de video.

Publicatiedatum
16 mei 2025
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.