Het bevorderen van beweging tijdens kantooruren

Een recent rapport van de Nederlandse sportraad onthult een zorgwekkende trend van toenemende zittijd onder Nederlandse werknemers. Dit leidt tot een groot aantal gezondheidsklachten, aanzienlijke gezondheidskosten en stijgend ziekteverzuim.  

De start up Movebite heeft een innovatief concept ontwikkeld dat werknemers stimuleert om vaker te bewegen. Samen met onderzoekers van lectoraat Gelijke Kansen op Gezonde Keuzes organiseren zij een living lab op de FBK games om deze innovatie te testen en verder te ontwikkelen

De gebruikersvriendelijke interface geeft werknemers de mogelijkheid om beweging in hun dagelijkse routines op te nemen en is geïntegreerd in desktopplatforms als Microsoft Teams en Slack. Ook maakt de interface gebruik van AI coaching en real time bewegingsfeedback. Hiermee kan de leefomgeving van mensen gezonder worden wat op de lange termijn tot minder gezondheidsklachten kan leiden.

In samenwerking met het lectoraat Gelijke Kansen op Gezonde Keuzes van Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid van Avans Hogeschool voert Movebite gebruikersgerichte tests uit om haar innovatie te verbeteren.

Zo gaan we te werk

Het testproces omvat zowel kwantitatieve als kwalitatieve benaderingen gebaseerd op het Health Belief Model. Door middel van digitale vragenlijsten doen we onderzoek naar de perceptie van gebruikers over zitten als een bedreiging voor de gezondheid. Ook onderzoeken we de potentiële voordelen van het gebruik van de app om de daarmee samenhangende risico’s te verminderen.

Living lab tijdens FBK Games

Tijdens de Fanny Blankers Koen (FBK) Games in Hengelo, op 7 juli 2024, richten de onderzoekers een ‘living lab’ in. Bezoekers van het evenement worden gevraagd deel te nemen aan de test met de Movebite innovatie en de vragenlijst over hun perceptie over zittijd en gezondheidsrisico’s. Deelname aan de FBK Games wordt mogelijk gemaakt door Innofest.

Het project wordt gesubsidieerd door Regieorgaan SIA met Innofest X SIA Sport.

Neem contact op

Ria van Ooijen

Contactpersoon

Programmalijnen & methodes
Looptijd
mei 2024 t/m december 2024
Onderzoeksteam
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.