Hoe gaat het met de ouders?

Ouders die met een hulpvraag voor hun kind bij de gemeentelijke toegang tot jeugdhulp komen hebben behoefte aan meer aandacht voor hun welbevinden en dat van andere gezinsleden. Professionals ervaren hierin echter barrières. Met behulp van participatief ontwerpen, ook wel co-design, werken GGD, Avans en de gemeente Breda in co-creatie met ervaringsdeskundige ouders en gemeentelijke professionals aan een innovatie die hiervoor handvatten moet bieden aan professionals of ouders. Hiermee wordt bijgedragen aan de cliëntgerichte werking van de toegang.

Dit project is een vervolg van een eerder uitgevoerd onderzoek door de GGD West-Brabant, de gemeente Breda en Tilburg University waarin de behoefte van ouders aan meer aandacht vanuit de gemeentelijke toegang voor hun welbevinden werd benadrukt.

 

Onderzoekers van Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid slaan de handen ineen met ouders en professionals om middels de co-design methodiek een innovatie te verkennen die professionals en/of ouders praktische handvatten biedt om meer aandacht te besteden aan het welzijn van ouders en andere gezinsleden. Co-design, een essentieel onderdeel van Participatory Design, is een iteratief proces waarbij de gebruiker en diens behoeften centraal staan. Samen met ouders en/of professionals gaan de onderzoekers actief aan de slag, waarbij gezamenlijk wordt bepaald wat de innovatie inhoudt en hoe deze vormgegeven wordt.

Studenten van de opleidingen Social Work en Mens en Techniek aan Avans Hogeschool worden op verschillende onderdelen van het plan ingezet, waaronder:

  • Het uitwerken van (ontwikkel)vraagstukken tijdens de wekelijkse leerbijeenkomsten van de opleidingen.
  • Het ontwikkelen en testen van prototypes, bijvoorbeeld visuele gesprekstools, in studio/lab, waarbij feedback wordt verzameld en gerapporteerd.
  • Het uitvoeren van een afstudeeropdracht met als eindproduct een implementatieplan voor de innovatie, gepland voor september 2024.

Aan het einde van het project streven we ernaar een innovatie te hebben ontwikkeld die klaar is voor proefimplementatie binnen de gemeentelijke toegang, en die vervolgens geëvalueerd kan worden.

 

   

Neem contact op

Myrte Thoolen

Senior Onderzoeker

Programmalijnen & methodes
Looptijd
januari 2024 t/m januari 2025
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.