Katie Verschueren
Katie Verschueren is onderzoeker bij het GET-lab van Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid en Academie Welzijn, Educatie en Gezondheid.
Loopbaan
Katie heeft een achtergrond in Communicatie & Multimedia Design wat zij studeerde bij Avans Hogeschool Breda. Na deze opleiding afgerond te hebben heeft zij de masteropleiding Industrial Design gevolgd aan de Technische Universiteit Eindhoven. Tijdens haar masteropleiding heeft zij zich gespecialiseerd in ontwerpend onderzoek binnen het gezondheidszorg domein. Haar masterafstudeeronderzoek ging over het ontwerpen van een kunstmatige baarmoeder waarbij zij zich specifiek focuste op het ouder-perspectief en hoe ouder-kind binding mogelijk gemaakt zou moeten worden.
Expertise
Als ontwerper en onderzoeker heeft Katie een methodische aanpak waarbij een aantal methodieken – waaronder ontwerpend onderzoek (Research-through-Design), co-design en human-centred design – centraal staan. Haar expertise als onderzoeker en ontwerper ligt specifiek in het toepassen van deze methodieken binnen het domein van zorg en welzijn.
Onderzoeken
Op dit moment werkt Katie binnen Werkplaats Sociaal Domein Ouderen aan het project (t)huis van de toekomst. Een project wat zich focust op het langer zelfstandig thuis laten wonen van ouderen met dementie. In dit project gaat Katie samen mét mensen met dementie, hun mantelzorgers, naasten en zorgprofessionals door middel van ontwerpend onderzoek vraagstukken ophalen en (toekomstige) oplossingen bedenken.
Daarnaast werkt Katie in het Hoe gaat het eigenlijk met de ouders? project in co-design met GGD West-Brabant, Gemeente Breda, Tranzo, ervaringsdeskundige ouders en gemeentelijke professionals aan een innovatie die het welzijn van ouders en andere gezinsleden moet bevorderen binnen de gemeentelijke toegang tot jeugdhulp.
In het Pandemische Paraatheid project werkt Katie aan een onderzoek waarin in co-creatie met studenten wordt verkend hoe de negatieve gevolgen op het mentaal welzijn van jongvolwassen studenten, veroorzaakt door noodzakelijke maatregelen tijdens de coronapandemie, geminimaliseerd kunnen worden tijdens toekomstige pandemieën.