Myrte Thoolen

Myrte Thoolen is programmamanager bij het lectoraat Participatieve Innovatie in het Jeugdlandschap (PIJL) van Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid van Avans Hogeschool. Daarnaast is zij projectleider van het GET-lab, een hub voor onderzoek en onderwijs binnen Avans Hogeschool.

Loopbaan

In 2015 studeerde Myrte af aan de opleiding Communicatie en Multimedia Design bij Avans. In 2016 begon ze met een master aan de Technische Universiteit Eindhoven bij de faculteit Industrial Design om meer kennis en ervaring op te doen over het uitvoeren van mensgericht – en participatief ontwerponderzoek. Tijdens haar master werkte ze als docent bij de opleiding CMD bij Avans en was ze lid van het ontwikkelteam voor het vernieuwen van het curriculum. In 2018 rondde ze haar master af, waarna ze startte met een promotieonderzoek bij de Technische Universiteit Eindhoven, faculteit Industrial Design.

In dit promotieonderzoek onderzoekt ze in een multidisciplinair teamverband hoe sociale technologie te ontwerpen zodat het beter aansluit bij de behoeften, wensen en mogelijkheden van mensen met dementie. Nog te vaak wordt technologie ontwikkeld voor mensen, in plaats van samen met hen. Door de verbinding aan te gaan met de zorgpraktijk door de inzet van participatory design methodes ontwikkelt ze sociale innovaties die voorzien in de behoefte van de stakeholder(s). Deze aanpak is niet alleen relevant voor de ontwikkeling van sociale technologie voor mensen met dementie, maar biedt ook kansen in het jeugddomein.

Expertise

De afgelopen jaren zag Myrte met eigen ogen dat een participatief, ontwerpgerichte manier van innoveren belangrijk is in de zorg. Het kan ervoor zorgen dat een oplossing beter aansluit bij de behoeften, wensen en mogelijkheden van de belanghebbenden en uiteindelijk bijdraagt aan een optimale adoptie ervan. Door de verbinding te zoeken met de zorg door middel van co-creatie en co-design is het mogelijk om passende oplossingen te creëren.

Onderzoek

Binnen het lectoraat PIJL houdt Myrte zich bezig met de continuïteit van het lectoraat en thema’s als co-creatie, co-design, sociale technologie, actie-leren en participatief actieonderzoek. Zo is ze onder meer verbonden aan de Academische Werkplaats Jeugd.

Bezoek de website van Myrte Thoolen.

Bekijk Myrtes onderzoekspublicaties.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.