CliMate AdaptatioN for HealThy Rural Areas

In project MANTRA – CliMate AdaptatioN for HealThy Rural Areas – doen we onderzoek naar de gezondheidseffecten van klimaatadaptatie op het platteland. In living labs komen lokale stakeholders samen met onderzoekers tot actie om de leefbaarheid te vergroten. Ze gaan het gesprek aan over thema’s als klimaatadaptatie, leefomgeving, natuur en gezondheid. Met concrete plannen en acties kunnen deelnemers als groep aan de slag, ook nadat het onderzoek is afgerond. 

Daarnaast blijven de beelden van de bijeenkomsten en interviews als expositie zichtbaar op de locatie waar het living lab plaatsvindt. Deze expositie (met audio ondersteuning) is open om te bezoeken.

Wat is de aanleiding van het project?

Klimaatverandering heeft invloed op onze leef- en werkomgeving, gezondheid en welzijn. Tot nu toe is er vooral onderzoek gedaan in stadse omgevingen, terwijl in plattelandsgebieden andere problemen kunnen spelen die andere oplossingen vragen. Er zijn ook regionale verschillen. Landbouwers in Groningen komen voor andere uitdagingen te staan dan veehouders in Noordoost-Brabant. Nu is nog onvoldoende bekend over hoe klimaatverandering onze natuur, landbouw en gezondheid en welzijn beïnvloeden in verschillende plattelandsomgevingen.

Wat is het doel van het project?

Met MANTRA (CliMate AdaptatioN for HealThy Rural Areas) willen we meer inzicht krijgen in hoe we een gezonde en werkbare leefomgeving behouden en vergroten in landelijke gebieden in tijden van klimaatverandering. Daarnaast willen we bijdragen aan innovatieve haalbare (regionale) strategieën om een gezonde leef- en werkomgeving en (mentale) gezondheid te behouden of te vergroten.

Hoe gaan we te werk?

Middels kwantitatief en kwalitatief onderzoek wordt er door een groot consortium van universiteiten, hogescholen en kennisinstituten samen met lokale stakeholders (inwoners, agrarische bedrijven, NGO’s) gewerkt aan het behalen van doelstellingen.

Het lectoraat Betrokken Wetenschap is betrokken bij het actie-onderzoek dat primair plaatsvindt in de living labs waar alle stakeholders – wetenschappers, professionals en inwoners – gezamenlijk inzichten genereren en tot concrete innovatieve acties komen om een gezonde leefomgeving en het welzijn van mens en dier te behouden en te vergroten.

Op reis in living labs

In deze living labs gaan onderzoekers en lokale stakeholders samen op reis van het heden naar de toekomst om zo concrete plannen en acties te maken voor de leefbaarheid op het platteland en de impact van klimaatverandering.

Iedere deelnemer wordt twee keer geïnterviewd. De eerste keer vragen we naar hun huidige perspectief op thema’s zoals klimaatadaptatie, leefomgeving, natuur en de gezondheidseffecten hiervan. De tweede keer kijken we naar de toekomst en staat de vraag centraal: Hoe ziet jouw ideale droomwereld eruit? Deelnemers beschrijven dan hun Utopia waarin alles mogelijk is. Tijdens de interviews is er beeldende facilitatie; de inhoud wordt gevangen in een tekening. In de living lab bijeenkomsten brengen we al deze individuele beelden samen en maken we daar een collectief van. De beelden samen vormen een expositie die zichtbaar blijft in de ruimte van het living lab.

Utopia-methode

In het onderzoek wordt gebruik gemaakt van de Utopia-methode. Deelnemers vertellen in het eerste interview hoe zij denken over thema’s als klimaatadaptatie, leefomgeving, natuur, gezondheid en of/hoe dit beïnvloed wordt door klimaatverandering. In het tweede interview laten we alle bestaande kaders los en vragen we deelnemers na te denken over hun ideale, toekomstwereld. Hoe ziet de leefomgeving er dan uit? Hoe gaan we dan om met klimaatverandering, natuur en gezondheid?

In de living lab bijeenkomsten vertellen alle deelnemers over hun huidige perspectief en toekomstbeeld aan de hand van het beeld dat daarbij gemaakt is tijdens de interviews. Met deze individuele beelden gaan we het gesprek aan en kijken we waar de gezamenlijke pijn en kracht zit, maar ook waar we verschillen zien en hoe dat komt. Zo proberen we een collectief beeld te creëren waar we naartoe willen.

Zo maken we impact

"MANTRA wil het inzicht vergroten in hoe een gezonde en werkbare leefomgeving te behouden en te vergroten in landelijke gebieden in tijden van klimaatverandering."

Met wie werken wij samen?

Het is een groot consortium waarbij vele organisaties zijn betrokken: Universiteit Maastricht, Wageningen Universiteit, Radboud Universiteit, Onderzoekersinstituut IVO, Platform31, PBL, RIVM, Louis Bolk Instituut, Hogeschool Leiden, Cliëntenbelang Amsterdam en Naturalis, hogescholen, kennisinstituten, lokaal gewortelde NGO’s, inwoners van landelijke gebieden, lokale landbouwbedrijven en organisaties. Hoofdaanvrager is prof. dr. Pim Martens, hoogleraar planetaire gezondheid aan de Universiteit Maastricht. De subsidieverstrekker is NWO.

Het project focust op inwoners in landelijke gebieden in Noordoost Brabant en Hogeland (Groningen), bedrijven en organisaties in landelijke gebieden, beleidsmakers en onderzoekers.

Neem contact op

Karen Mogendorff

Senior Onderzoeker

Onderzoeksthema
Looptijd
maart 2024 t/m september 2027
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.