Gera Nagelhout

Prof. Dr. Gera Nagelhout is lector van het lectoraat Citizen Engaged Science bij Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid van Avans Hogeschool en hoogleraar bij de afdeling Gezondheidsbevordering van de Universiteit Maastricht.

Loopbaan

Gera is opgeleid als communicatiewetenschapper en in 2012 cum laude gepromoveerd in de gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht op een onderzoek naar stoppen met roken en tabaksbeleid. Gera heeft gedurende haar hele carrière banen met elkaar gecombineerd in het onderzoek, onderwijs, beleidsadvisering en kennisbenutting op het gebied van gezondheidsbevordering.

Ze werkte bijvoorbeeld van 2007 tot en met 2013 bij het (toenmalige) nationale expertisecentrum voor tabakspreventie STIVORO. Sinds 2008 werkt Gera voor de afdeling Gezondheidsbevordering van de Universiteit Maastricht, waar ze sinds 2019 bijzonder hoogleraar is. Haar leerstoel gaat over gezondheid en welzijn bij mensen met een lagere sociaaleconomische positie en is ingesteld door Onderzoeksinstituut IVO in Den Haag. Van 2017 tot en met 2023 werkte ze als Chief Science Officer bij Onderzoeksinstituut IVO en momenteel is ze nog steeds betrokken bij hun onderzoek. Gera ontving voor haar onderzoek de Volksgezondheidsprijs (2013), de ECL ECToH Young Professional Award (2017) en een Societal Impact Award voor onderzoeksteams (2019).

In november 2023 startte Gera het lectoraat Citizen Engaged Science bij het Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid van Avans Hogeschool.

Expertise

Gera’s expertise ligt bij burgerparticipatie en het inzetten van ervaringskennis in alle fasen van gezondheidsonderzoek. Ze denkt graag na over hoe gezondheidsonderzoek inclusiever en participatiever opgezet kan worden en hoe hier toegankelijk over gecommuniceerd kan worden richting een breed publiek. Daarnaast heeft Gera inhoudelijke expertise op het gebied van gezondheidsbevordering en sociaaleconomische gezondheidsverschillen.

Gera heeft ervaring met veel verschillende manieren van onderzoek doen, waaronder participatief actieonderzoek, Realist-evaluaties, kwalitatieve interviews, focusgroepen, longitudinaal vragenlijstonderzoek, gerandomiseerde gecontroleerde trials, Delphi-studies, inhoudsanalyses en literatuurreviews. Ze combineert graag verschillende methoden (bijvoorbeeld kwalitatieve en kwantitatieve methoden) om zo goed mogelijk conclusies te kunnen trekken.

Onderzoeken

Binnen het lectoraat gaan we onderzoek doen samen met de mensen waar het om gaat, bijvoorbeeld met patiënten en bewoners. We leggen daarbij de focus op groepen die nog te weinig betrokken worden in gezondheidsonderzoek, zoals mensen met een lagere sociaaleconomische positie en mensen met een beperking. Inhoudelijk kunnen die onderzoeken over een breed scala aan gezondheidsthema’s gaan, bijvoorbeeld over de thema’s van de andere lectoraten binnen het Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid. We werken hierin samen met burgers, de andere lectoraten, onderzoeksgroepen van buiten Avans en met gezondheidsprofessionals. Vanuit het lectoraat Citizen Engaged Science kijken we vooral naar de methodologische vraagstukken rond het doen van burgeronderzoek en het meenemen van ervaringskennis in alle fasen van gezondheidsonderzoek.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.