Predicting Arboviruses Climate Tipping points

Nederland is bijzonder kwetsbaar voor uitbraken van virale ziekten die worden overgedragen door muggen vanwege zijn waterrijke landschap, dichtheid en veestapel. Ook de verwachte vestiging van nieuwe muggensoorten zoals Aedes albopictus speelt hierin een grote rol. Het doel van het One Health PACT is om inzicht te krijgen in door muggen overgebrachte ziekten. In welke mate wordt het ontstaan en de overdracht beïnvloed door grote ecologische en sociale veranderingen?

In project One Health PACT werken experts op een breed scala van terreinen die relevant zijn samen. Dat zijn veelal experts op uitbraken van infectieziekten, variërend van ecologische en klimaatmodellering tot medische entomologie, virologie en volksgezondheid. Binnen het project werken stagiaires van het lectoraat Analysetechnieken in de Life Sciences aan de optimalisatie van fieldable detectietechnieken, voor de detectie en identificatie van verschillende muggensoorten in Nederland.

Het doel

Het doel van het project is om uitgebreid alle aspecten van de voorbereiding op mogelijke introductie en verspreiding van arbovirussen te onderzoeken. Om dit doel te bereiken is er een multidisciplinair onderzoeksveld betrokken bij One Health PACT.

Een samenwerking

Verschillende partners met verschillende expertises spelen een rol binnen het One Health PACT. Zo zijn er verschillende universiteiten betrokken waar PhD-studenten en Post-doc meewerken aan het onderzoek. NWO zorgt voor een deel van de financiering van dit project, samen met co-financiering van partijen die expertise leveren in verschillende onderzoeksvelden. Denk aan RIVM, KNMI, Rode Kruis, Sanquin en Deltares. Tot slot zijn er nationale én internationale partners betrokken door data en kennis met de onderzoekers te delen.

Onze bijdrage aan het onderzoek

Onderzoekers, studenten en stagiaires van Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid van Avans Hogeschool spelen een belangrijke rol binnen One Health PACT. Zo werken 3e en 4e jaars studenten van de Academie Life Sciences en Technologie mee binnen dit onderzoek.

Het citizen science ‘Mosquito Alert-project’ is een onderdeel van One Health PACT. In dit project werkt One Health PACT samen met Mosquito Alert, Stichting Technasium en Avans Hogeschool. In een masterclass leerden Technasiumleerlingen van verschillende Technasiums in Nederland van onderzoekers én studenten van Avans meer over onderzoek doen naar muggen.

Wil je meer weten? Bekijk dan ook eens de website van het One Health PACT.

Programmalijnen & methodes
Looptijd
november 2020 t/m oktober 2025
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.