Eefje Schrauwen

Dr. Ing. Eefje Schrauwen is associate lector infectieziekten bij Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid. Ook is ze docent bij de Academie voor Life Sciences en Technologie aan Avans Hogeschool.

Loopbaan

Eefje werkt sinds 1999 in de onderzoekswereld. Haar loopbaan begon bij de afdeling Viroscience van het Erasmus MC in Rotterdam waar ze werkte als onderzoeksanalist en postdoctoraal onderzoeker. In oktober 2013 promoveerde ze op het onderwerp griepvirussen. Als postdoctoraal onderzoeker heeft ze onderzoek uitgevoerd naar de evolutie van deze virussen.

In 2015 maakte Eefje de overstap van virussen naar bacteriën. Voor het Amphia Ziekenhuis in Breda en voor Avans Hogeschool deed ze onderzoek naar moleculaire mechanismen die verantwoordelijk zijn voor antibiotica-resistentie. Sinds 2017 is Eefje werkzaam als docent-onderzoeker bij Avans Hogeschool. In 2023 is Eefje aangesteld als associate lector Infectieziekten bij Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid.

Expertise

De onderzoekslijn Infectieziekten richt zich op innovatieve technologie op het laboratorium en de directe implementatie hiervan binnen de moleculaire diagnostiek. Hierbij wordt de technologie aangepast en wordt deze meer praktijkgericht én gebruiksvriendelijker gemaakt op het gebied van infectieziekten. Deze technologie speelt ook een belangrijke rol binnen vroege opsporing en preventie van infectieziekten. Daarnaast is kennisdeling binnen de maatschappij aangaande infectieziekten een belangrijk element binnen het onderzoek.

Belangrijke kernprincipes die Eefje nastreeft zijn enthousiasmeren, inspireren en het doorgeven van nieuwe inzichten en kennis over infectieziekten & technologie aan onderzoekers, studenten en de maatschappij. Hierbij coacht ze met veel enthousiasme de nieuwe generatie onderzoekers en laat ze mensen groeien binnen ons vakgebied. Ze is altijd op zoek naar nieuwe verbindingen om innovatief onderzoek te starten en onderzoek aan onderwijs te koppelen.

Lopende onderzoeken

Eefje werkt momenteel samen met MUMC+ en MBS (MKB-bedrijf) aan snelle identificatie van infectieziekten in klinische samples door middel van 16s nanopore sequencing. Deze techniek wordt ook ingezet in een samenwerking met Westerdijk instituut, University Hospital Muenster en MBS om schimmels en bacteriën aan te tonen in het centrale zenuwstelsel (beiden SIA gehonoreerd).

Daarnaast besteedt ze in een samenwerking met de Crispatus stichting en VU Amsterdam aandacht aan de gezondheid van de vagina en de positieve aspecten van de Lactobacillus Crispatus bacterie.

Binnen een pandemische paraatheid (ZonMw) aanvraag werkt Eefje aan een studie door met studenten te verkennen hoe de negatieve effecten, veroorzaakt door noodzakelijke maatregelen van de COVID pandemie, op de ontwikkeling en het mentaal welbevinden van jongvolwassen studenten tijdens toekomstige pandemieën geminimaliseerd kunnen worden.

Ook werkt ze in een extern gefinancierde SIA RAAK-PRO beurs waarbij we meer inzicht krijgen in de epidemiologie van varkensinfluenza op verschillende bedrijven door het implementeren van innovatieve diagnostiek. Hiermee kan er handelingsperspectief worden geboden voor het voorkómen en de aanpak van Influenza-infecties op een varkensbedrijf.

Momenteel is ze ook als partner verbonden aan een NWA-ORC project: One Health PACT.

Functie
Associate Lector Infectieziekten
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.