Onderzoek naar het vaginale microbioom

Met een uniek en burgerwetenschappelijk onderzoek neemt Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid deel aan Lowlands Science. Het field-lab ‘Viva La Vaginoom’ nodigt de deelnemer uit om zelf hun vaginale microbioom te onderzoeken. Zij nemen zelf een vaginale swab af die zij samen met de onderzoekers van lectoraat Analysetechnieken in de Life Sciences onderzoeken. Zo leert de deelnemer meer over alle bacteriën die zich bevinden in de vagina. In het specifiek gaan de onderzoekers op zoek naar één bacterie; de Lactobacillus crispatus. Een gunstige bacterie in de vagina die een zuur produceert. Dit zuur weert potentiële ziekteverwekkers waardoor je minder kans hebt op bijvoorbeeld infecties.

In het onderzoek wordt onderzocht of deze crispatus-bacterie de vaginale gezondheid kan verbeteren en welke factoren beïnvloeden of je deze bacterie bij je draagt. Een kleuromslagtest maakt duidelijk of de deelnemer de crispatus-bacterie bij zich draagt. Normaal duurt het onderzoeken van het vaginoom zo’n zes tot zeven uur. Bij het Viva la Vaginoom field-lab testen de onderzoekers een snelle lab-methode die het mogelijk maakt om binnen drie uur het vaginoom in kaart te brengen.

Wat is de aanleiding van het project?

Afgelopen jaar heeft de onderzoeksgroep zich aangesloten bij het ‘van vrouwen voor vrouwen’ project in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en stichting Crispatus. Binnen dit project werden practica georganiseerd voor vrouwen waarin zij de microbiële flora van hun vagina onderzochten en goede bacteriën doneerden. Stichting Crispatus gebruikt de resultaten om samen met burgerwetenschappers de mogelijkheid te onderzoeken een ‘probioticum’ te ontwikkelen om de vaginale gezondheid te verbeteren.
Lees het hele nieuwsbericht ‘Avans-lab ontvangt 8 vrouwen bij burgerwetenschapsproject naar vaginale gezondheid’ op Avans.nl >

Lectoraat Analysetechnieken in de Life Sciences van Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid houdt zich bezig met het verbeteren van de labtechnologie en typering en data-analyse van deze Lactobacillus crispatus bacteriën.

Uit dit project is Viva La Vaginoom geboren. Een spin-off project waar meerdere doelen samenkomen.

Wat is het doel van het project?

Binnen dit project willen we meer bewustzijn creëren over het belang van de gezonde vagina. We hebben gezien dat lab-practica een goed middel is om dit gesprekstaboe te doorbreken. Daarnaast wordt onderzocht welke factoren bijdragen aan een gezonde vagina.

Middels innovatieve technologie willen we mensen met een vagina zelf de mogelijkheid geven lab-practica uit te voeren. Deze technologie is momenteel in ontwikkeling binnen een samenwerking met MBS (nextgenPCR) en de VU.

Neem contact op

Eefje Schrauwen

Contactpersoon

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.