Werkplaats Sociaal Domein Ouderen

De Werkplaats Sociaal Domein Ouderen organiseert praktijkgericht onderzoek naar zorg en ondersteuning voor thuiswonende ouderen met dementie en hun naasten. De volgende projecten van de Werkplaats Sociaal Domein Ouderen zijn in samenwerking met praktijkpartners, onderzoekers, sociaal ontwerpers, studenten en mensen met dementie en hun naasten.

Project: Zorgzame buurten in Breda en de rol van zorg- en welzijnswerkers hierin

Het concept van Zorgzame buurten wordt door steeds meer partijen genoemd als mogelijke oplossing voor het zorginfarct en voor het verhogen van de kwaliteit van leven van mensen. In de wetenschap worden naast de term zorgzame buurten, ook community care, compassionate communities en WHO’s Age-friendly environments genoemd als gerelateerde concepten. Deze concepten stimuleren burgers in de zorg en ondersteuning voor elkaar en positioneren formele zorg- en welzijnswerkers meer bij complexere hulp- en zorgvragen.

In dit project richten we ons specifiek op de rol van zorg en welzijnswerkers in het opbouwen of stimuleren van zorgzame buurten voor mensen met dementie.

 

Project: In verbinding met Het zelfbewuste huis

Het Zelfbewuste Huis is een initiatief in de regio Breda dat met diverse partners ingericht wordt. De WSD Ouderen is partner in dit jonge initiatief. Wij zullen hierin voornamelijk kennis bijdragen en opdoen over hoe ervaringskennis van mensen met dementie de ontwikkeling van sociale technologie of zorgtechnologie kan sturen. Daarnaast willen we onderzoeken hoe zorg en welzijnsprofessionals zich kunnen verhouden tot beschikbare ‘warme technologie’ voor mensen met dementie.

 

Project: Je weg vinden door het dementielandschap

Je weg vinden door het aanbod van zorg en ondersteuning voor mensen met dementie.

Er is veel zorg en welzijnsaanbod voor mensen met cognitieve problemen of dementie. Het blijkt echter lastig om je als zorgvrager en zorgaanbieder goed te bewegen in dit aanbod. Wat heb je wanneer nodig? Hoe vind je de juiste ondersteuning? Komt het aanbod op het juiste moment bij de zorgvragers in beeld? In dit project willen we duidelijkheid bieden aan mensen met dementie en hun naasten over hun ‘clientreis’ en ‘naastenreis’ bij dementie, van Niet-pluis gevoel tot (nazorg bij) overlijden.

Neem contact op

Sharissa Corporaal

Senior Onderzoeker

Contactpersoon
Onderzoeksthema
Looptijd
mei 2023 t/m december 2025
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.