Werkplaats Sociaal Domein Ouderen
De Werkplaats Sociaal Domein Ouderen organiseert praktijkgericht onderzoek naar zorg en ondersteuning voor thuiswonende ouderen met dementie en hun naasten. De volgende projecten van de Werkplaats Sociaal Domein Ouderen zijn in samenwerking met praktijkpartners, onderzoekers, sociaal ontwerpers, studenten en mensen met dementie en hun naasten.
Project: Zorgzame buurten in Breda en de rol van zorg- en welzijnswerkers hierin
Het concept van Zorgzame buurten wordt door steeds meer partijen genoemd als mogelijke oplossing voor het zorginfarct en voor het verhogen van de kwaliteit van leven van mensen. In de wetenschap worden naast de term zorgzame buurten, ook community care, compassionate communities en WHO’s Age-friendly environments genoemd als gerelateerde concepten. Deze concepten stimuleren burgers in de zorg en ondersteuning voor elkaar en positioneren formele zorg- en welzijnswerkers meer bij complexere hulp- en zorgvragen.
In dit project richten we ons specifiek op de rol van zorg en welzijnswerkers in het opbouwen of stimuleren van zorgzame buurten voor mensen met dementie.
Project: (t)huis van de toekomst
In dit project halen we samen mét mensen met dementie en hun mantelzorgers door middel van ontwerpend onderzoek behoeften en gewenste oplossingen op. Het doel is het ontwerpen van interactieve technologie die zich aanpast aan de behoeften van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Hierdoor wordt de eigen regie bevorderd en zijn mensen met dementie in staat langer zelfstandig thuis te wonen.
Samenwerkingspartner binnen ‘(t)huis van de toekomst’ is ‘Het Zelfbewuste Huis’: een initiatief van het Urban Living Lab Breda. Met Het Zelfbewuste Huis als fieldlab biedt Urban Living Lab Breda een innovatieve omgeving waarin digitale transformatie bijdraagt aan het welzijn van ouderen en hun mantelzorgers in Breda.
Project: Je weg vinden door het dementielandschap
Je weg vinden door het aanbod van zorg en ondersteuning voor mensen met dementie.
Er is veel zorg en welzijnsaanbod voor mensen met cognitieve problemen of dementie. Het blijkt echter lastig om je als zorgvrager en zorgaanbieder goed te bewegen in dit aanbod. Wat heb je wanneer nodig? Hoe vind je de juiste ondersteuning? Komt het aanbod op het juiste moment bij de zorgvragers in beeld? In dit project willen we duidelijkheid bieden aan mensen met dementie en hun naasten over hun ‘clientreis’ en ‘naastenreis’ bij dementie, van Niet-pluis gevoel tot (nazorg bij) overlijden.
Neem contact op
Sharissa Corporaal
Senior Onderzoeker