Het lectoraat Betrokken Wetenschap doet onderzoek naar burgerparticipatie en het inzetten van ervaringskennis in alle fasen van gezondheidsonderzoek. Samenwerken is ons motto, met patiënten, bewoners, professionals en andere onderzoeksgroepen. Daarbij dagen we alle betrokkenen uit om gezondheidsonderzoek steeds inclusiever en participatiever te maken en om hier toegankelijk over te communiceren richting een breed publiek.

Onze werkwijze

Binnen het lectoraat Betrokken Wetenschap doen we onderzoek samen met de mensen waar het om gaat, bijvoorbeeld met patiënten en bewoners. We leggen daarbij de focus op groepen die nog te weinig betrokken worden in gezondheidsonderzoek, zoals mensen met een lagere sociaaleconomische positie en mensen met een beperking. Inhoudelijk kunnen die onderzoeken over een breed scala aan maatschappelijk relevante gezondheidsthema’s gaan. Bijvoorbeeld over de thema’s van de andere lectoraten binnen Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid, zoals een gezonde leefomgeving, gezond opgroeien en zorg rond het levenseinde.

Verbinding onderzoek met onderwijs

Vanuit het lectoraat Betrokken Wetenschap kijken we vooral naar de methodologische vraagstukken rond het doen van burgeronderzoek en het meenemen van ervaringskennis in alle fasen van gezondheidsonderzoek. Hoe doe je dat op een goede manier? Vanuit welke waarden werk je en welke ethische principes hanteer je? Wat zijn belangrijke randvoorwaarden? Hoe en wanneer zou je de impact van burgerparticipatie in onderzoek moeten evalueren? En welke methodologieontwikkeling is nog nodig?

Bij ieder onderzoeksproject stellen we ons de vraag in hoeverre het onderwijs van Avans Hogeschool kan profiteren van de opgedane kennis en onze kennisproducten. Docenten en studenten participeren in onze projecten en kunnen bij ons onderzoekcompetenties opdoen.

Gera Nagelhout

Lector

Lector Gera Nagelhout

“Gezondheidsonderzoek wordt beter als je het samen doet met de mensen waar het om gaat, zoals patiënten en bewoners. We moeten daarbij vooral leren luisteren naar de stemmen van mensen die nu nog te weinig gehoord worden.”

Lees meer over Gera Nagelhout

Neem contact op met het lectoraat

Anja Stokkermans

Senior Management Assistent

Wij werken samen

Onze partners

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.